Bída zahaluje Evropu

12.04.2013 11:55

 

 
Zdroj:
Dušan Špička, Slovenské rozhled
Datum:
3.4.2013
 
Takový hlad a bída jaké dnes panují ve světě tu nebyly od dob po druhé světové válce. Lidé se obracejí o pomoc na jednotlivá oddělení Mezinárodního Červeného kříže a dalších organizací. Krize se začíná výrazně projevovat i ve stařičké Evropě. Milionům Evropanů hrozí hlad. O tom svědčí i zvýšená frekvence činnosti nejen v Červeném kříži ale i v jiných organizacích, které poskytují pomoc. Lidé přicházejí, píší, volají, prosí o pomoc, aby nezemřeli hlady.
 
Generální ředitel Mezinárodního výboru Červeného kříže Yves Dakkor, při rozhovoru pro německou agenturu DPA, přirovnal současnou situaci v Evropě, k té před sedmdesáti  lety. Pomoc v tak velkém rozsahu tu nebyla od dob druhé světové války. Samozřejmě nehladoví všichni a všude. Nikdo nemluví o masovém hladu ve více či méně blahobytných zemích jako je Německo, země Beneluxu či Skandinávii. Ale na jihu světadílu se situace obrovsky zhoršila. Zvláště složitá situace je v zemích, které byly nejvíce ohroženy krizí, jako je například Španělsko, Řecko, Itálie, ale také v nejbídnějších zemích eurozóny jako je Rumunsko.
 
Bída zahaluje Evropu. Dvě třetiny organizací Červeného kříže v zemích Evropské unie zásobují pomocí ty, kteří to potřebují. Zvlášť hodně roboty mají pracovníci Červeného kříže v zemích Pyrenejí. Podle informací španělského Červeného kříže jen v roce 2012 rozdali potravinovou pomoc 33 tisíc tun. O pomoc požádalo 3 miliony obyvatel Pyrenejí. Kromě toho Červený kříž pomáhal při placení elektrické energie, vody, ale i účtů za bydlení. Materiální pomoc dostalo přes 20 tisíc španělských rodin. V Itálii zase prudce roste počet bezdomovců, v Řecku počty sebevrahů (to se ale týká i ČR a Slovenska). V Rumunsku žije v bídě každý sedmý obyvatel, což představuje 3 miliony lidí. Úroveň bídy v této zemi vzrostla za poslední roky na 4O procent. Rumunský Červený kříž rozdává potravinovou pomoc už čtyři roky. V roce 2012 ji dostalo přes 80 tisíc rumunských rodin. Mezinárodní výbor Červeného kříže zjistil, že nejvíce se krize dotkla té části obyvatelstva, kterou nazýváme střední vrstvou. O pomoc už požádala i obyvatelé takových zemí jako je například Belgie.
 
Naše média vůbec o této realitě neinformují a tak se k bídné části slovenské i české pospolitosti dostávají informace ze zmíněných zemí zprostředkovaně. A tak se už objevily i první žádosti o pomoc ze Slovenska, Čech a Maďarska.
Grafická a textová úprava: OS ČČK Cheb